Rumples

Renovation of a historic mansion with a new, rumpling extension and organizational corridor-furniture, in collaboration with architect Jan de Moffarts and Laura Ten Zeldam (stained glass design and execution)


To be fair it's already there now, and it's been there for a while too. The house, yes, that too, but also the part behind it. The extension, the house behind the house: an annex of all sorts of places, rooms, different windows, materials, niches and chimneys. Nooks and crannies. Lots of different places, that's for sure. Technically aged and kind of unpractical, that too. No beloved relationship between the building and the garden. Little dialogue with the broad building in front of it. Even more, all the little places didn't seem to suffice and because of that, part of the programme has started to spill into the corridor, which was too big and doing close to nothing there anyway. So we build again, but better. Re-building. Repeat-building.

The facade is inclined, so the new rear facade is also inclined. On top of that a roof, and on top of thát a carpet of moss. Seven meters between both neighbours is a little too much for a classic roof construction without supports, so we'll have to do something different then. For starters we'll need a straight line along the back facade. Then come in two trusses that start to fold the roof. A clinkled roof. Straight lines and slanted lines form a ruled surface. The roof gets a first crinkle along the garden, which makes it nice and sturdy. The garden facade is fully glazed, big parts of it can be pushed in both directions. A second crinkle pushes the roof up near the kitchen. Lots of light, deep into the old house. From the garden, the new extension seems like some kind of distorted greenery. From the inside, an higgledy-piggledy cabin. A cabin in the city.

Inside a piece of furniture we find a bench, a bookcase and a kitchen, all pieced together. The piece of furniture suggests zones in the spacey extension without enforcing them. A sliding door hangs from a truss. Beyond that, already in the historical house stands a new wall. It resembles the piece of furniture, but it also features patterned glass. The edge of a new room. Beyond thát, another wall. In between those two walls is a space, a place for silence and study, somewhere halfway between the house and the extension. The stairs in the corridor also gets a new wall with patterned glass. The old, big corridor becomes lots of new places. It learns from the former extension. Skylight falls through the truss, beneath the crinkle, deep into the corridor. The garden ajar.

A new, clinkled extension full of ambiguous rooms, places without borders, places that change form. A house and a cabin, with reading, sitting and cooking; the food, the books and the garden. With nooks and crannies and windows. The gardens life partner, but the houses mistress.

Louvain



Partners:
Lime (structure)
2BSafe (energy and safety consulent)

Execution:
Caels and Partners (general enterprise)
Bernardin (terrazzo)
Laura Ten Zeldam (Stained Glass)
Laura Porcu (restoration)

kitchen in the extension  

back facade  

office in extension  

corridor furniture  

corridor furniture  

back facade  

old and new  

extension  

terrace  

stained glass  

outside inside detail  

showerbench in granito  

stained glass  

view from corridor - construction  

corridor - construction  

rumpling roof - construction  

ground floor  

floor +1