Reaching

Renovation of a terraced house on a compact plot in which high-quality vertical living without extension is preferred above all else.



The city is very good at collecting things. Being attractive attracts all kinds of people and things that use it and vice versa. Sometimes there is little space. A historic home stands on a small plot. The building ends at its historic rear facade - without rear extension - to give place to an urban patio. The residents are already using the house very vertically. This fun lifestyle now takes place organically, with sometimes the necessary spatial difficulties.

The design will accommodate this lifestyle. The entrance hall, now with a split staircase, will give way to a new staircase that allows the basement and floor to talk to each other smoothly. Due to stability problems, the floor of the first floor needs to be completely renewed. This floor is provided at a higher level, so the free height is fairly distributed between the basement and the first floor. Qualitative heights without excavation, which would be a risky venture in this context. The urban garage and entrance hall protect the living space on the patio of the busy street. The first floor provides a kitchen, a dining room, a small office space under the stairs and a limited terrace. A number of new openings on these floors allow the entire plot width to be felt in all kinds of places.

The ocher-colored rear fa├žade dispels greyness even on a rainy day. The plastering around the windows is white, to let the light reflect, to give the windows a place and individuality. The patio is still unbuilt, so the building is still the same size. If things get their proper place, they don't necessarily need more space.

morning  

noon  

evening  

inside