Reprise
The renovation of a historic timber frame house and its extension with an artists' studio, where the same or similar structures are repeated until life can take place.

Deinze, 2018 - ..., private client



It stands stubbornly in the neighborhood, with its brick plinth and on top of it a serrated slate volume. It is not like the other houses. The roof is larger than the ground floor. It is angular and has floor-to-ceiling dormer windows that give the first hint of the rational design of the house on the outside. A timber frame construction from the 1970s: a sequential system of upholstered load-bearing wooden ribs running from the front to the rear. Machine à habiter, and bois rythmique. The bays of the structure seem to have been an important structuring design tool for the original plan; the entire house (walls, dormers, window divisions, ...) is designed to the repetitive size of the ribs. In the interior, honesty prevails and the supporting structure is left in sight in both the facade and the floor. It is a rather specific building. Love it or hate it. But they love it, and in the meantime we too.

A number of more recent interventions have attracted some attention from the originally clear plan of the house. The construction of a storage room has reduced the relationship between home and garden. A number of new room layouts on the first floor have made the structurally open plan of the house unreadable. Considering the age of the house, there are also some building technical interventions needed.

The complete plan is emptied on the ground floor and a cluster of functions that is as compact as possible - which do need walls - takes its place; entrance, guest toilet, laundry room, meters. All other functions are shaken up each other to accommodate a tailored life. The kitchen comes to the garden instead of the storage room. A large office space runs seamlessly into the living space but can be closed off when customers are received with sliding walls. A double-height void makes the majestic wooden rafters tangible in the living room, which overflow into the ceiling from a wall. The southern light is now also from the first floor to deep in the back of the house. Above, the vide is adjacent to a central oversized play. Bedrooms and the bathroom become larger, according to contemporary standards.

T
he home is extended with an artist's studio. The design is dry and rational, just like the original home. A clear rehearsal of wooden porches modulates. The structure is brutal, clear and simple, as a studio should be. The wooden skeleton expands in the garden, first as a studio, then as a canopy, then as a pergola. A translucent insulating polycarbonate shell offers filtered daylight and concentration, the relationship with the garden in the studio is only there when desired. The roof of the studio consists of a series of pointed roofs. It is reminiscent of the roofs of old warehouse halls. Or factory halls. An opportunistic roof, just like the old roof, that takes up space where it is needed, but now in a different way. A light-filled roof, just like the old roof, that brings in daylight where it is needed, but now in a different way. A simple roof, just like the old roof, which through rehearsal structures the life that takes place underneath, thanks to its dormers, canopies, cams and gutters. Two roofs each with their own reasons, an old and a new, both metronomes in organization, work together to allow modern life. A house of roofs, and light, and now and then a wall.

Partners:
Michael Caenepeel (coördinator)
Stabimi (structure)
2BSafe (energy and safety consultant)

impression by Nick Proot  

impression by Nick Proot  

impression by Nick Proot  

existing ground floor  

existing first floor  

design ground floor  

design first floor