Jagershut

Haalbaarheidsstudie voor een gebouwencluster rond een eeuwenoude jagershut die de woning reorganiseert en opdeelt in meerdere woonunits.


In het bos staat een hut, een jagershut om precies te zijn, een vierkant torentje met een tentdakje; het staat er al heel lang, er wordt vermoed al 150 jaar. De jagershut was er lang alleen, maar dan niet meer. Er werden stelselmatig, in vele fases en over vele jaren, constructies aan de jagershut gebouwd. De meeste van die constructies keken op naar de jagershut en probeerden deze te imiteren: kenmerkende lijnen en vormen werden overgenomen, zij het in andere materialen. De jagershut is nu voor een groot deel omgeven door deze imiterende constructies. De mensen die er wonen zijn bovendien ook geen jagers meer.

Al die constructies hebben heel wat ruimte opgeleverd. Wat teveel ruimte, als je het de bewoners vraagt, zeker nu de kinderen van huis zijn. Tijd voor een nieuw verhaal, men heeft zin om gedeeltes te gaan verhuren, voornamelijk gericht op de natuur- en sporttoeristen die de regio rijk is. Hiervoor dient er wel opnieuw over al die gebouwen te worden nagedacht, want nu is alles verweven met elkaar en er zijn bovendien ook bouwtechnische en levenskwaliteitsgerichte vraagstukken.

De studie onderzoekt een aantal zeer uiteenlopende pistes waarbij het telkens de bedoeling is om de jagershut ademruimte te geven en in zijn eer te herstellen. Een maximale piste bevrijdt de jagershut volledig van zijn annexen, om dan twee nieuwe hutjes in de plaats te zetten. De hutjes staan geschrankt om tuinzones af te bakenen en om de hoeken van de jagershut vrij te houden. Ze zijn verwrongen door dwingende nok- en kroonlijsthoogtes. Eigenlijk alweer imitaties. Een aantal andere pistes voorzien kleinere ingrepen die vooral inzetten op het verbouwen van de minst waardevolle bouwfase. Hierbij wordt er nagedacht over het strategisch slopen van volumes en het strategisch aanvullen met nieuwe volumes die de jagershut verder imiteren. Een laatste piste ten slotte maakt de jagershut deels vrij en pakt deze zelf ook grondig aan. Het dak van de hut wordt losgetild en een stuk hoger als nieuw dak teruggeplaatst. Tussen het verschil van de hut en het nieuwe dak ontstaan panoramische zichten op de bosrijke omgeving en grote kamerhoogtes voor echte verblijfsruimtes.

In het bos staan nu vele hutten. Eén echte oerhut met haar imitaties, die nabootsen en vervormen, die toelaten nog steeds te leven tussen de bomen en de velden, jager of geen jager

Studie afgerond

Oudenaarde

bestaande toestand voorzijde  

bestaande toestand achterzijde  

scenario 1 voorzijde  

scenario 1 achterzijde  

scenario 2 voorzijde  

scenario 2 achterzijde  

scenario 3 voorzijde  

scenario 3 achterzijde  

scenario 4 voorzijde  

scenario 4 achterzijde