Dak voor de tafel

Renovatie van een rijwoning met maximalisatie van de buitengevel


Het zou kunnen gezegd worden dat in het huis een belangrijk deel van het leven niet wordt doorgebracht in het huis. Het is te zeggen, het vindt plaats in de achterbouw, die geliefkoosde aanbouw tussen huis en tuin. Hier, in dit huis en dit huishouden, is dat voornamelijk de plaats van de keuken en de tafel. Koken, spelen, huiswerk, eten: de tafel is de haard, het gezinsleven wentelt errond en concentreert zich hier.

Er is een groot raam dat een verbinding met de tuin zoekt, maar het zicht wordt zijdelings de pas afgesneden door koterijen. Niet zo mooi, en niet zo handig. Er zijn nog andere gebreken. Licht is een belangrijke. Dit moet beter kunnen. De tafel blijft, de rest gaat.

En daar staat ze dan, centraal en fier, geflankeerd door twee kastenrijen, de ene nog wat langer dan de andere. Samen met de kast schiet het dak wat verder door en sluit een klein terras in. Het gras komt nu tot aan de achterbouw. Houten balken dragen het dak; die blijven in het zicht. De dwarsbalken zijn minder hoog dan de langsbalken. Rangorde van sterkte. Soms plooit het dak ook even neerwaarts: de poten van het dak. Een dak over de tafel. Een dak voor de tafel en iedereen die errond zit. Als bij willekeur valt daglicht door sommige vakken in het dak, tot in het hoofdhuis zelfs, tot op de zachte, warme vloer van de keuken. En door de hoge ramen. Als het weer zo blijft, wordt zo meteen de hoek van de kamer volledig opengezet. De gevel plooit dan weg en laat het dak zwevend achter. De kamer ontsnapt schuin naar buiten toe, waar een tweede tafel staat en verderop het gras en de zandbak lonken.

Achterbouw in Gentbrugge (Gent)

detail van maquette  

detail van maquette  

detail van maquette  

binnenzicht  

gelijkvloers - oud en nieuw