D├ęcollage

Renovatie van een historisch rijhuis met reorganisatie van functies en bouwelementen


In de straat staat een huis met een mooie gevel. Het huis blijft echter struikelen over zichzelf. Het huis vindt dit een vervelende kwestie. Er staat dan ook vanalles in de weg en het schemert er. De trap staat plomp in de inkomhal, wat tekort op de voordeur. Een ondergebruikte gang splitst het perceel op in smalle kamers. De lange achterbouw duwt de tuin tot tegen de achterkant van het perceel. Het perceel is verkamerd. Er wordt nagedacht over het huis en er wordt vermeldt: praktischer, opener, lichter. Er wordt nagedacht over het huis er wordt gesproken: over leven, over plekken, over situaties. Er wordt ook opgemerkt dat de badkamer in de achterbouw op de eerste verdieping dient te blijven, deze is reeds af.

Herschikken begint met iets opnemen en het wat verder terug neerzetten. Iets weghalen wat niet gewenst is of iets toevoegen. Knip- en plakwerk tot de collage klopt. Tot de d├ęcollage klopt. De trap vindt een nieuwe plaats dieper in het perceel. De nieuwe inkomhal is ruim, met een binnenraam om te zwaaien naar de keuken, om veters te knopen. De keuken komt aan de straatzijde. Dieper in het huis: de eetplaats met trap en een vide. De balustrade van de vide is een bureau is een kast. De oude achtergevel komt binnen te staan, met een kleine en een grote opening: kijken en wandelen. Voorbij de gevel nog een gevel. De nieuwe achtergevel is een glazen stolp die alles overspant, of het nu massief is of niet. De vensterbank is een kast is een zitbank is een kader. Er schuilt rijkheid in complexiteit, in ambigu├»teit, in het dubbele. Het huis struikelt niet meer. En de badkamer is behouden.

Verbouwing van een eengezinswoning
In uitvoering
Gent

Maquette  

visualisatie achtergevel  

nieuwe toestand  

bestaande toestand