Een gat in de lucht III

Renovatie van een dakvolume met onderliggende zolderkamers en inpandig terras, nederig naar geïnventariseerde straat en achterliggende tuin, ruim om in te leven.

Gent, 2018-..., particuliere klant



De zon zit aan de voorkant en de tuin ligt aan de achterkant. Het huis werpt in de avond de tuin in schaduw, dit terwijl het steile dak aan de voorzijde nog volop licht krijgt. Onder dat dak gebeurt momenteel niets, dus maken we een gat in het dak zodat er dingen kunnen gebeuren. De straat is geïnventariseerd, dus wordt gevraagd het gat een beetje te verstoppen. Het bevindt zich achter de historische mansardewand, die doorbroken wordt door een raam dat dienst doet als windscherm. Het windscherm kan open. De zwarte glazuurpannen trillen in het zonlicht. Het gat zit dan vooral bovenaan, naar de hemelkoepel, weg van de straat, stiekem het licht slurpend.

Het gat is een terras. Een groot raam brengt licht in de achterliggende gang. De gang is heel breed en er staat ook een podium in dat stelselmatig de hoogte van het terraspakket overwint. De gang is zo breed dat het eigenlijk een bureau is, speelgang is, traphal is. Naast het terras bevindt zich nog (technische) berging. Aan de achterzijde wordt het volume uitgebreid op een zodanige manier dat er meer ruimte ontstaat met een minimale impact van schaduw op de tuin. Op die plek komt een volwaardig nieuwe kinderkamer, die uitkijkt op enkele statige bomen. Eenmaal voorbij de zwarte pannen, niet langer zichtbaar vanuit de straat, wordt het volume abstract wit. Een nederig dak met een verdoken gat, knipogend naar het verleden maar gebouwd voor de toekomst.

Partners
Stabimi (stabiliteit)

snede  

grondplan  

dakvolume  

leefgang