Huistuin

De renovatie en uitbreiding van een historische villa die voornamelijk tuinontwerpen inzet als programmatische ondersteuning van de woning.


Als een vuurtoren, of een uitkijkpost, staat de historische villa op de hoek van de straat, omringd door de eigen tuin en de tuin van de koning van het land. Kunstschilder Xavier Mellery liet de woning 120 jaar geleden bouwen als woon en werkruimte. Het ateliervolume ging ondertussen verloren, maar de woning zelf is grotendeels onaangeroerd. De bewoners zijn blij met de woning en de tuin. Er wordt geleefd op de eerste verdieping, boven de straat en tussen de bomen. In de zomer wordt er gebruik gemaakt van een zomerkeuken die de tuin bedient. Er dienen echter enkel programmatisch en technische zaken te worden ontwikkeld om het leven te organiseren. Naast een tuinhut -als natuurgecentreerde recluse- is de rest van het programma vooral ondersteunend: bergingen, gastentoilet, de plaats voor voertuigen.

De architecten zijn ook blij met de woning en de tuin. Er wordt besloten om de uitbreiding van de historische villa niet op te vatten als een architectuurontwerp, maar een tuinontwerp. De tuin wordt geactiveerd, zodat het huis de last van zich af kan laten schuiven. Drie tuinontwerpen bieden oplossingen: het talud, de tuinmuur en het tuinhuis.

Het talud vindt dat de woning al groot genoeg is. Alle programma wordt ondergebracht in de ondergebruikte kelder, waar zich ook momenteel het meest bouwtechnische problemen voordoen. Ook de twee wagens vinden hun weg naar de bestaande kelder. Ze komen het terrein op en zakken tussen het lange gras weg. Er wordt geen nieuw gebouw gebouwd.

De tuinmuur vindt dat de woning al belangrijk genoeg is. Alle programma wordt ondergebracht in een ontdubbelde tuinmuur, dat tegelijk de minst aantrekkelijke tuinmuur een nieuwe lezing heeft. Achter de tuinmuur stapelen de functies zich in een logische enfilade. Het weinige nodige daglicht wordt verzorgt door dakkoepels in het groendak. Het gebouw camoufleert zich als een octopus op koraal. Er wordt een onzichtbaar nieuw gebouw gebouwd.

Het tuinhuis vindt dat de woning al serieus genoeg is. Alle programma wordt ondergebracht in een tweeling van tuinhuizen, abstracte houten volumes zonder ogenschijnlijke ramen, deuren of andere details. De oervormen van de hutten vindt zijn logica in de schikking van functies en het bemiddelen van de impact van hun bestaan.

Een huistuin dat de historische woning kadreert en ondersteund. Het ontwerp toont zich in hout, tuinmuurpilasters waar de ondertussen lage zon het voegwerk benadrukt, grijze lange grassen. Het ontwerp toont zich in het wiegen van de bomen en het geluid van een krakende schommel.

Laken
Project in uitvoering


Het talud  

Het talud  

De tuinmuur  

De tuinmuur  

Het tuinhuis  

Het tuinhuis  

Bouwevolutieplannen  

Historische functieanalyses