Vogeldorp

Ranke ferrocementen structuren als vogelinfrastructuur


Het eeuwenoude, charmante gebaar van de vogels voederen. Het woon- en zorgcentrum is uitgedacht als een gebouw met verschillende groenkamers: aan de rand verschillende tuinen en centraal een wijkpark. Het groen bemiddelt tussen gebouw en wijk, tussen bewoners van het één en van het andere, tussen bewoners onderling. De tuinen zijn de semi-publieke ruimtes waar de twee realiteiten elkaar ontmoeten. In de tuin kijken we samen naar de vogels die zich wassen en zich voederen.

In elke tuin staat er één van de twee. Het zijn beide schalen, van beton (ferrocement); rank, maar stevig staan ze in het gras. Op poten die bovenaan een vlak worden. De ene is bol, de andere is hol. De ene verzamelt de regen, de andere beschut van de regen. Een waskom en een paraplu. Een badschaal en een voedertent. Samen vormen ze een sculpturale infrastructuur om vogels tot de tuinen aan te trekken. Als een dorp voor vogels. Een vogeldorp.

Ferrocementen schaalconstructies, eenzijdig betegeld met kleurrijke tegelfragmenten

Voor Cluster Landscape en Collectief Noord.

Antwerpen

voederhuis  

badhuis  

schema