Hoofding

Haalbaarheidsstudie voor de integratie van een kantoorfunctie in een industriehal, als een groot rek waarvan de inhoud mettertijd wisselt.

Duffel, professionele klant, 2018, ism PongPing Studio



Een groot bedrijf heeft ondermeer een grote hal. De hal is helemaal dicht, je kan er niet in of uit kijken; jammer, want op het terrein is er een leuk bosje nabij. Het bedrijf zou in de hal willen kunnen kijken, via kantoren, aan de zijgevel suggereren ze. Als je dan ook uit de hal kunt kijken is dat mooi meegenomen. Door de nabijheid van het bos en een belangrijke hoofdtoegang van de site, wordt het idee geopperd het gebouw zo te ontwerpen dat het later een bezoekerscentrum kan worden. In elk geval dient het gebouw een soort schijfje te zijn in de hoogte, want te dikke gebouwen passen er op die plek niet meer bij.

Nog leuker dan opzij is van voor, op het hoofd van de hal. Voordeel: men kijkt tot heel diep in de hal en omgekeerd vanuit de hal wordt er een soort interessant eindpunt gerealiseerd. Een punt op het einde van de zin. Voordeel: men geniet van zon en bos, zowel in het kantoorgebouw alsook vanuit de hal. Voordeel: het gebouw, dat ooit bezoekerscentrum wordt, krijgt een goede zichtbaarheid vanuit de invalsweg van de site, in plaats van zich om de hoek te bevinden. Het gebouw is eigenlijk geen gebouw, maar een heel groot rek waar mensen inzitten. Het rek staat in de hal en niet ervoor, om het bos en het pad zoveel mogelijk te vrijwaren. Het rek is zoals een magazijnrek, de structuur dient om de inhoud te wisselen. Zo staat er een ding aan het hoofd van de hal; een titel, een hoofding.

zicht vanuit bosje  

zicht vanuit hal  

kantooropstelling  

bezoekerscentrum  

verklarende schema's  

gelijkvloers  

eerste verdieping  

verdieping +2