RESET

Voorstel voor ferrocementen installatie die het samenkomen van mensen op post-bestemmingsplekken faciliteert

Helsinki, 2012, wedstrijdinzendingTerwijl Helsinki in beweging is en zich voorbereidt op enkele grootse stedelijke transformaties, komen sommige sites tussenin bestemmingen te liggen. Tijdelijk niets toegewezen, vormen zij de wastelands van Helsinki. Eens sterk ingebed in de geschiedenis van de stad, zijn deze nu in onbruik geraakt. Wachtend op transformatie lijken deze plekken nu tijdelijk uitgestorven en achtergelaten. In de werkelijkheid echter vestigt zich reeds een nieuwe waaier aan sociale en culturele activiteit in deze nieuwe post-bestemmings gebieden.

RESET aanvaardt deze realiteit en voorziet een plek voor de wasteland-inwoner om opnieuw van nul te beginnen. Zoals stamleden of daklozen bouwt RESET een plek om te verzamelen rond het vuur, waarschijnlijk een eerste en algemeen begrepen stap in het vormen van een gemeenschap. Een in scene gezette vuurput voorziet –ondanks geen gebouw en zelfs niet eens een paviljoen te zijn- de meest low-tech infrastructuur om dit samenkomen te ondersteunen.

In een bepaalde marge tussen twee gedefinieerde tijdperken kan RESET zich voordoen. Een zekere graad aan vrijheid die niet plaatsvindt in de geplande samenleving. Een tijdelijk blanco kader dat alles toelaat.

Workshop voorstel

7 ferrocementen structuren, 4 meter hoog, 8 centimeter dik

maquette bovenaanzicht  

maquette  

poster detail  

poster