Spilspatie

Renovatie van een specifieke burgerwoning waarbij een schuin gat als lege spil fungeert die het leven organiseert.

Jette, 2018-..., particuliere klantDe tuin -royaal naar Brusselse normen- ligt een verdieping lager. In plaats dat ze aansluit op het leefverdiep van de bel-etage woning, sluit ze proper aan met het souterrain niveau. In vorige bewoningen werd dit blijkbaar niet als een hindernis ervaren, meer nog, er zijn tussen de tuin en het historische huis nog wat bouwsels bijgekomen, die verzekeren dat de tuin en het huis zeker niets met elkaar hoeven te maken hebben. De woning dient wat te worden gereorganiseerd, met oog voor meer levenskwaliteit en meer praktische meerwaarde van de beschikbare ruimte. De tuin en het huis dienen opnieuw kennis te maken. Oude vrienden van lang geleden.

Soms kan je al eens iets oplossen eerder met een gat dan met massa. Het dient wel een goed gat te zijn. In de achterste ruimte van de bel-etage wordt een opening in de vloer gemaakt. Kelder en leefverdiep krijgen contact, ook letterlijk, er steekt een trap in het gat, zo zijn we snel beneden en snel bij de tuin. Het gat maakt wat plaats door schuin te zijn. Hierdoor kan het raam in de achtergevel een deur worden zodat we op een verhoogd terras terecht komen. De schuine lijn loopt verder in een bureaupaviljoen dat een beetje afgescheiden is van de andere ruimtes, maar ook niet zo veel. In de buurt van deze zone wordt een bijkomend gat gemaakt, in de muur deze keer, zodat de bestaande trappenhal betrokken wordt op het nieuwe circulatiegegeven. Onder het gat staat ook nog een kookeiland. De keuken, met aan de tuinzijde, een speel- en eetplaats. Aan de voorzijde van de kelder: praktische zaken, zoals ondermeer een raam waardoor je je fiets binnenrijdt.

De woning en de tuin hebben elkaar terug gevonden; doorheen een schuin gat in de vloer, dat als een lege spil een aantal ervaringen rond zich toelaat; achteraan de tuin piept de schommel, iemand sprong ervan en rent nu naar het huis. De taart wordt aangesneden.

zicht vanuit leefruimte  

zicht vanuit keuken